ترک ها معتقدند “مراسم هرچه شلوغ تر، شادتر”! این باور دقیقا بر خلاف اغلب کشورهای دنیاست که سعی میکنند مراسم ها را کاملا آرام و ساده برگزار کنند.
مراسم عروسی با وجود تفاوت های کم و زیاد در هر کشوری، نمایانگر فرهنگ آن کشور است. دقیقا همین گونه تفاوت هاست که فرهنگ هر کشوری را منحصر به فرد میسازد. اما عروسی های ترکیه کاملا صمیمی و خودمانی هستند. یادتان نرود اگر از کنار یک مراسم عروسی ترکی در حال عبور بودید، حتما سمت عروس و داماد بروید و به آن ها تبریک بگویید. زیرا خیلی احتمال دارد که همان لحظه به جشنشان دعوتتان کنند! از آنجایی که کل اهالی روستا یا محله به جشن عروسی دعوت میشوند، شما با مراسمی پرجمعیت روبرو خواهید شد. چون ترک ها معتقدند “مراسم هرچه شلوغ تر، شادتر”! این باور دقیقا بر خلاف اغلب کشورهای دنیاست که سعی میکنند مراسم ها را کاملا آرام و ساده برگزار کنند.
مراسم حنابندان
در ترکیه هم درست مانند ما ایرانیان مراسمی تحت عنوان “حنابندان” وجود دارد. این مراسم تقریبا همان جشن مجردی خودمان است که نه فقط با دوستان بلکه با تمام اقوام نزدیک برگزار میشود تا از زندگی مجردی خداحافظی و به زندگی مشترک سلام کنند. باور این مراسم آن است که حنا زوج را از شر بدی ها دور و یکدیگر را نسبت به هم وفادار میکند. در این مراسم عروس و دوستانش بر روی دستان خود را با حنا و طرح های زیبا طراحی میکنند.

مراسم حنابندان بیشتر برای عروس و دوستان او خواهد بود. اما در ابتدای مراسم ممکن است داماد به همراه دوستانش نیز حضور داشته باشند. البته این موضوع متناسب با رسم و رسوم هر منطقه متفاوت است. مراسم حنابندان شاید مراسم شادی به نظر بیاید اما اغلب اوقات عروس با اندوه جدایی از خانواده و دور شدن از زندگی پیشین خود و ورود به فصلی جدیدی از زندگیش اندکی ناراحت است و اشک میریزد.
طبل و زورنا نوازی

سازهای محلی در عروسی به ویژه در ابتدای مراسم نواخته میشوند. این سازها شامل طبل و نوعی ساز شبیه نی به نام زورنا میباشند. ممکن است فکر کنید امروزه باید با سازهای مدرن تر از این گونه مراسم استقبال شود اما این سازها از فرهنگ عروسی در ترکیه جدایی ناپذیرند.
رسم زیر لفظی برای بردن عروس
داماد اغلب با ماشینی تزئین شده با گل و پارچه های رنگی به خانه عروس میرود تا عروس را از خانواده و دوستانش تحویل بگیرد. بیشتر مواقع او باید چندین مرتبه در خانه را بزند چرا که خانواده ی عروس به شوخی در را به رویش باز نمیکنند. اما این تازه ابتدای دردسر داماد برای بردن عروس است. او وقتی که میخواهد از در عبور کند کودکانی با پرچم ایستاده اند و به اون اجازه ورود نمیدهند. داماد باید به آن ها مقداری شیرینی یا مبلغی کوچک پول بدهد تا این اجازه برای او صادر شود!
رسم همراهی کاروان عروس

این سنت به دورانی بر میگردد که از اسب به جای خودروها استفاده می شد. اما امروزه کاروانی از خودرو ها ماشین عروسی را دنبال میکنند و به جای جای شهر یا روستای خود عروس میبرند و ازدواجشان را اعلام میکنند. اغلب در میانه ی راه ماشین عروس را متوقف میکنند، طبل و زورنا میزنند و رقص و پایکوبی میکنند. سایر مردم نیز ممکن است در این مسیر با بوق زدن کاروان عروسی را همراهی کنند.
وقتی ماشین عروس متوقف میشود، کودکانی که در خیابان هستند به سمت ماشینشان میآیند و از عروس و داماد شادباش میخواهند. آن ها نیز از مقدار پولی که برای اینگونه مخارج از قبل در نظر گرفته شده به این کودکان شادباش میدهند.
رقص های محلی و رقص هالای

رقص هالای محلی ترین رقص مراسم عروسی در ترکیه است که موسیقی آن همان طبل و زورنا است. این رقص ابتدا آهسته و با موزیکی آرام شروع میشود ولی خیلی زود سرعت میگیرد و مردم در حالی که دستان یا انگشتان یکدیگر را گرفته اند با هم میرقصند. رقص هالای در مناطق مختلف شکل و شمایل متفاوتی دارد اما شما مراسم عروسی ای را در ترکیه پیدا نخواهید کرد این رقص در آن انجام نشود.
جشن اصلی عروسی

جشن به خودی خود به شکل ساده ای برگزار میشود. عروس و داماد هر کدام ساقدوش یا به اصطلاح خودشان شاهدی را انتخاب میکنند. سپس یک مامور محلی یا دولتی که اصطلاحا به او مامور نکاح گفته میشود آن ها رو زوج اعلام میکند. این فرد نه متصدی دینی است و نه قضایی، بلکه به صورت ساده ای نماینده دولت محلی است تا ازدواج عروس و داماد را رسمیت ببخشد. کل فرایند ثبت ازدواج از ابتدا تا انتها پانزده دقیقه به طول می انجامد. با امضای سند رسمی ازدواج توسط عروس و داماد و شاهد ها، این سند به زوج خوشحال تحویل داده میشود و مراسم رسمی به پایان میرسد. اما زمان رقص و پایکوبی تازه اینجاست که فرا میرسد.
رسم بستن هدایا به عروس و داماد

پول و طلا هدایای اصلی مراسم ازدواج در ترکیه است. در این مراسم که حتا ممکن است بعد از شب اصلی انجام بگیرد، عروس و داماد روبان بزرگ و قرمز رنگی به خود میبندند. میهمانان تک تک جلو میآیند، با عروس و داماد عکس میگیرند و طلا یا پول را به روبان ها میبندند. این پول برای کمک به عروس و داماد است تا از آن برای خرید خانه و مخارج ابتدایی زندگی استفاده کنند.
غذا و موزیک

مراسم عروسی در ترکیه با یک شام مفصل برای تمامی مهمانان و البته با رقص و پایکوبی تا انتهای شب ادامه دارد. در مراسم عروسی اغلب موسیقی ترکی پخش میشود اما ممکن است مثل مراسم عروسی در بقیه کشور ها، در عروسی ترک ها نیز آهنگ های معروف و دوست داشتنی دیگر کشور ها با زبان های مختلف پخش شود.